A Single Man sau Rutina

M-am gîndit foarte mult timp cu ce film să îmi inaugurez noul nume de blog (pe care l-am schimbat la sugestia a cinci oameni care m-au bătut constant la cap că am nevoie de un rebrading). Și după ce am scanat toată bucățica de memorie a creierul meu, acolo unde se pare că stochez filmele pe care le văd și care merită reținute, nu am reușit să ajung la nici un titlu concret. Așa că am dat o căutare pe alte blogurile de cinefili să văd poate îmi amintesc din ce au mai scris ei despre vreun film emoționant, lent, copleșitor de vizual, dar nu foarte greu de pătruns ci doar foarte ușor de admirat. Și slava cerului că m-au trezit din amnezie. Frumusețea de film pe care o stocasem probabil greșit se numește A Single Man și este realizat de designerul Tom Ford, cu doi actori care au fost aleși mai mult decît perfect: Colin Firth și Julianne Moore.

Filmul urmărește viața lui George, un profesor de literatură, un om calculat manierat, care nu acceptă nici o abatere de la cursul firesc al lucrurilor. Tocmai din acest motiv este mai mult decît răvășit de moartea partenerului lui, Jim. Foarte interesant acest personaj, un om atît de fidel rutinei, care în absența ei nu poate exista și trebuie să se transforme în ceva impropriu. Îl vom observa pe George hoinărind după afecțiunea pierdută, căutînd să reconstituie din mai multe persoane sentimentul pe care nu mai are cui să îl arate. Forțat de împrejurimi va alege să se atașeze  de Kenny (de fapt, mai mult se regăsește în ființa băiatului), unul dintre studenții lui și să caute în el acel ceva de care ar avea nevoie pentru a reveni la rutina lui comodă. Iar pacea pe care o face cu el însuși îi va aduce ceea ce și-a dorit cel mai mult.

La deraierea lui George contribuie cu seninătate, fără să aibă asta ca intenție, cea mai bună prietenă a cuplului George-Jim: Charley, o femeie frumoasă, poate cu la fel de multe probleme ca bărbatul pe care îl susține și pe care îl iubește, o iubire care o dărîmă din ce în ce mai mult. Vom vedea printre rînduri că deși regretă enorm moartea lui Jim, Charlotte vede un mic avantaj în singurătatea lui George, încercînd să profite ușor de starea în care se află.

Pe scurt, A Single Man este viața în absența rutinei și a persoanei iubite, o dramă care excelează la capitolul imagini și sentimente, o ecranizare artistică a romanului omonin și un frumos debut în cinematografie.

Name: A Single Man
Director: Tom Ford
Year: 2009
Actors: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode
Novel: A Single Man, by Christopher Isherwood
Awards and Nominations

7 thoughts on “A Single Man sau Rutina

    1. Intr-adevar un film frumos. Am fost foarte placut surprinsa si sunt un mare fan al lui Julianne Moore. Joaca foarte bine si in Savage Grace, daca nu l-ai vazut deja ti-l recomand.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s