The Bow sau Bătrînul și marea obsesie

Omul ca obiect. Obiectul ca obsesie. Obsesie și adorație, acestea sunt cele două cuvinte care descriu filmul lui Ki-duk Kim, Hwal (The Bow). Pe o barcă ce nu trage niciodată într-un port, un bătrîn ține captivă o fată. O iubește în toate felurile posibile: ca un răpitor atașat de victima sa, ca un tată și ca un iubit. Și-a planificat să trăiască acolo cu ea și să o ia de soție în ziua în care va împlini 17 ani, iar pentru această ceremonie a pregătit totul chiar de cînd a adus-o pe barcă. Fata nu pare să se împotrivească, ba chiar mai mult, a dezvoltat un soi de limbaj special cu bătrînul: se înțeleg din simple priviri, atît de bine încît fata nu vorbește aproape deloc.

Universul artificial creat de bărbat va fi cutremurat atunci cînd pe barca sa urca niște pescari, care încearcă să îi facă ochi dulci fetei. Vom vedea în acest moment o altă față a bătrînului, dintr-un om calm, care își urmează obsesia devine un apărător agresiv al fetei, nu din teama de a fi rănită, cu din teribila frică de a o pierde. Deși face tot posibilul să nu se întîmple acest lucru, fata se va îndrăgosti de un băiat care îi dezvăluie încet lumea de pe țărmuri, printr-un player cu muzică. Și va alege să plece cu el, doar pentru a se întoarce pe barcă și pentru a deveni soția bătrînului. Căsnicia lor, însă, va prinde o aură transcedentală.

Sublim, ca de fiecare dată în cazul lui Ki-duk Kim, este cadrul de desfășurare a acestei acțiuni bizare. Un spațiu vast, apă cît poți cuprinde cu ochii și o apăsare pe care o lasă imaginea de infinit. Indirect, ni se comunică ideea că nu există scăpare pentru fată din acest mediu. Iar apariția intrușilor poate fi privită aici ca un test pe care poate și l-a dorit bărbatul să îl aplice în cazul fetei, o decizie pe care o va regreta mai apoi. Sau nu. Desigur, The Bow este un film arthouse care ridică multe întrebări, așadar, putem privi ceea ce face bătrînul ca pe urmarea unui destin al cărui deznodămînt îl știe deja.

Extrem de interesant este și laitmotivul filmului, arcul, care joacă un rol foarte important în viața celor doi. Are rol de armă, de instrument muzical și de joc. Un obiect pe care bătrînul se bazează în relația lui cu fata, știe că o poate proteja și îi poate arăta prin intermediul lui afecțiunea. Pe scurt, The Bow este un film arthouse, care gîdilă imaginația oricărui cinefil, prin imagini delicate și profunde și acțiuni bizare și cifrate.

Name: The Bow (Hwal)
Director: Ki-duk Kim
Year: 2005
Actors: Yeo-reum Han, Si-jeok Seo, Gook-hwan Jeon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s