Cuibul de viespi sau Tragedie cu zîmbete

Am citit astăzi fel de fel de știri despre Premiile Gopo, dar nici una nu m-a încîntat atît de mult ca cea despre premiul pe care l-a primit Tamara Buciuceanu. Așadar nu mă pot abține să nu vorbesc despre Cuibul de Viespi  (deși nu sunt un fan al cinematografiei românești, recomand din tot sufletul acest film). O poveste extraordinară despre o iubire pătimașă și urmările ei, spusă cu mult umor. În fond, avem de-a face cu o tragedie care ne va face să rîdem cu gura pînă la urechi și să plîngem în pumni, la vederea situațiilor ridicole pe care nu le vom uita cu ușurință.

Cuibul de viespi urmărește o familie, Duduleanu, în special pe cele trei surori Duduleanu, care fac parte din mica burghezie de București și din înaltele cercuri pline de amante și amanți, bîrfe și uneltiri. Voi insista, așadar, pe feblețea mea, Aneta Duduleanu, interpretată fără cusur de Tamara Buciuceanu, o moșieră, o femeie bogată, care trăiește înconjurată de oameni despre care crede că îi cîntă în strună. Și-a atins visul de a-și mărita fiica, dar nu este deloc mulțumită de ginere, așa că va profita de orice ocazie să bage zîzanie și să sape din curiozitate pînă în străfundul sufletului bărbatului, pentru a găsi o urmă de îndoială. Iar cînd va fi sigură, va pune pe alții să afle detalii despre relația dintre el și amanta lui, o femeie pe care o primește inițial în casa ei, dezlănțuind haosul. Aneta este, pe scurt, o femeie simplă, care pozează în doamnă de București, cu bucurii mici (bîrfe și răutăți) și o singură împlinire care din vina ei nu va dura prea mult.

Deși vom vedea lacrimi și amoruri neîmplinite (jucate excelent de toți actorii), ceea ce ne va face să reținem acest film este ușurătate cu care această familie zguduită trece peste tragedii și mai ales modul lor de a uita de probleme.Vizionare plăcută!

Nume: Cuibul de viespi
Regie: Horea Popescu
An: 1987
Actori: Gheorghe Dinică, Tora Vasilescu, Maria Ploae, Tamara Buciuceanu, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Coca Andronescu, Camelia Zorlescu, Vasile Muraru, Ileana Stana Ionescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s