Frida sau Portretul perfecțiunii

Îmi permit, odată cu analiza acestui film, să spun că uneori regizorul nu trebuie să facă mai nimic pentru a scoate un film extraordinar. Și spun asta pentru că o poveste ca a Fridei Kahlo nu putea să nască decît o astfel de ecranizare, căreia, Julie Taymour i-a creat un amabalaj frumos prin alegerea Salmey Hayek (care surprinde excelent feminismul și forța Fridei) pe post de actriță în rol principal și a momentelor țesute în biografia pictoriței.

Așadar, Frida este un film care merită toate laudele, în special pentru modul real de redare a faptelor și pentru un joc impecabil de emoționant nu numai din partea “eroinei” ci din partea tuturor actorilor, de la Alfred Molina pînă la ultimul figurant pasager. Atenția pentru detalii face ca acțiunea să curgă firesc și să introducă privitorul (familiarizat sau nu cu viața Fridei) în atmosfera specifică spațiului mexican, unde tristețea are acorduri vesele.

Și pentru cei care nu cunosc povestea, filmul urmărește viața pictoriței mexicane Frida Kahlo, din momentul accidentului în care i-a fost rănită coloana, pînă înspre finalul vieții sale, trecînd prin dificila căsătorie cu pictorul Diego Rivera, presupusa aventura cu Trotki, pierderea unui copil și alte trăiri care i-au inspirat picturile. Pe scurt, Two Thumbs Up!

Name: Frida
Director: Julie Taymour
Year: 2002
Actors: Salma Hayek, Alfred Molina
Awards: Oscar – Best Make-up, Best Music, BAFTA Film Award – Best Hair and Make-up, Golden Globe – Best Original Score – Motion Picture (Elliot Goldenthal)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s