Habemus Papam sau nu?

Se pare că anul acesta plantația a dat mai multe roade ca niciodată. Deși spun sus și tare că nu mă uit la cele recent apărute, în 2011 mi-au făcut multe coming-soon-uri europene cu ochiul. Așadar încep seria de filme proaspete (pentru mine sunt fresh chiar dacă sunt de acum un an) cu unul asupra căruia am avut multe dubii pînă să ajung la minutul 20.

Habemus Papam, în regia lui Nanni Moretti, este un film despre prea-plinul paharului și ceea ce se întîmplă atunci cînd ultima picătură este cea care stîrnește un val de emoții și schimbări. Fără să ne obosească prea tare acest film își vinde povestea rapid, printr-o scenă excelent imaginată: atunci cînd Papa este chemat la balcon pentru a binecuvînta credincioșii care i-au așteptat numirea, iar în loc de un discurs se aude un urlet. Acțiunea îi urmărește mai apoi pe marii preoți care încearcă să îl “trateze” și să-l convingă să rostească binecuvîntarea pentru a putea fi ecunoscut. Aici, însă, vom observa o mică ipocrizie: în fond, preoții își doresc să se grăbească formalitățile pentru a se putea întoarce acasă. Papa va fi astfel analizat de un psiholog ateu, un personaj cre pare să se fi confruntat cu probleme asemănătoare în trecut, care pare să fi clacat tocmai pentru că fusese numit de prea multe ori “cel mai bun”, care se va integra foarte bin în viața din Vatican. Ținut sub atentă supraveghere, Papa reușește să fugă în lume, unde speră că va găsi soluția la problemele din mintea sa și că va găsi curajul de care are nevoie pentru a se întoarce în Vatican.

Nanni Moretti găsește un mod foarte inteligent și inedit de a expune această problemă. Pe scurt, el imaginează un Vatican în care Papa este îngenuncheat de greutatea care i se aruncă în spate și fuge singur să caute răspunsuri, unde preoții au probleme de sănătate fizică și mentală, cu griji și nemulțumiri dar și cu bucurii mici, ca orice om normal, unde toți mint pentru a nu stîrni isterie și unde nimeni nu îl înțelege pe omul copleșit deși a fost destul de clar înainte de a fugi. Iar lumea de afară se va dovedi a fi mică pentru a adăposti tot ceea ce se varsă din pahar.

Name: Habemus Papam (We Have a Pope)
Director: Nanni Moretti
Year: 2011
Actors: Michel Piccoli, Jerzy Stuhr, Nanni Moretti

One thought on “Habemus Papam sau nu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s