Music of the Heart sau O altfel de educație

Un film pentru iubitorii muzicii clasice. Multe acorduri de vioară, un personaj feminin extraordinar interpretat de Meryl Streep și un adevărat concert, doar pentru noi.

Un film a cărui subiect l-am întîlnit de multe ori: o profesoară care se ambiționeză să predea unor copii dintr-un cartier rău famat al New-York-ului, care reușește să îi transforme în mici omuleți care excelează în artă sau alt domenii șamd. Cu toate acestea, deși am văzut același parcurs de prea multe ori, filmul, în opinia mea, își face treaba extraordinar de bine. Și anume: emoționează teribil. Nu este o producție care trebuie să ne pună pe gînduri în nici un fel, ci este o îmbinare perfectă între imagine și sunet, atfel încît să reiasă un film despre viața unei femei care a înțeles educația altfel.

Roberta Gaspari (Meryl Streep a învățat să cînte la vioară pentru acest rol) realiează că nu își poate plînge căsnicia eșuată la nesfîrșit și se angajează ca profesor de vioară la o școală din Harlem. Treptat, va dezvolta împreună cu directoarea școlii un program pentru a ajuta copiii care doresc să învețe acest instrument. Cînd se ia decizia ca programul să fie suspendat din lipsa fondurilor, Roberta va găsi o modalitate inedită de strînge banii de care are nevoie. Pe un alt plan, însă (neascuns de această dată – joc de planuri tipic filmelor americane), o urmărim dezvoltîndu-și viața pesonală, crescînd cei doi copii în timp ce încă regretă că nu a reușit să își salveze mariajul, încercările de a găsi persoana potrivita și continua luptă pe care o duce cu cei mici, pe care trebuie să îi ambiționeze și să-i convingă că merită să cînte la vioară, în fiecare zi.

Pe scurt, Music for the Heart este un film clasic, care spune o poveste reală într-un mod armonios.

Nume: Music for the Hert
Regie: Wes Craven
An: 1999
Actori: Meryl Streep, Cloris Leachman, Aidan Quinn, Angela Bassett, Gloria Estefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s