Hable con ella sau Bărbați și/sau femei

Cineva a avut mirifica inspirație de a-mi aminti de acest film de dimineață, lucru care mi-a umplut mintea cu superba lui coloană sonoră . Hable con ella este un film în nota bizară a lui Almodóvar, poate cel mai bine construit și cu mesajul cel mai profund, dintre toate pe care le-a regizat (sau mai bine zis, preferatul meu). Spre deosebire de celelalte (am vorbit pînă acum despre La mala educación), poveștile prezentate aici sunt mai “umane”, fără exagerat de multe elemente tabu și fără intrigi travestite.

Autenticitatea acestui film constă în modul în care sunt surprinse personajele. Și încep prin a sublinia că Almodóvar arată în acest film partea feminină dintr-un bărbat, fără să exagereze nimic, într-un exercițiu superb de redare a realității. Încă de la început avem o scenă cu un “macho” care plînge sensibil în sala unui cinematograf și vom evolua pentru a descoperi cum drama femeilor se răsfrînge asupra bărbaților. Practic, filmul surprinde consecințele pe care le produce prezența iubirii, a unei relații (fie ea doar mentală) în existența unui bărbat, și ambele fețe (negativă, exprimată prin obsesie și chiar moment de nebunie și pozitivă – recuperare, puterea de a o lua de la capăt, prietenie necondiționată) ale acestei prezențe.

Povestea se desfășoară, pînă într-un punct, pe două planuri și vorbește despre două vieți complet separate. Marco se îndrăgostește de Lydia, un toreador, o femeie puternică ce, într-o zi, în timpul numărului său în arenă este lovită de taur și intră în comă. Benigno este un infirmier care nu s-a desprins încă de mama sa, singur, pe care toată lumea îl crede homosexual, îndrăgostit și complet devotat pacientei sale Alicia, care este, la fel ca Lydia, în comă.

Partea din care citim clar că este vorba de un film de Almodovar începe atunci cînd cei doi bărbați se întîlnesc în spital și Benigno îl sfătuiește pe Marco să vobească în continuu cu logodnica sa, pentru că îl poate auzi, deși pare imposibil (de aici și titlul). Într-un plan secund, ascuns și bizar ni se arată cum Benigno nu mai rezistă tentației și o violează pe Alicia, lăsînd-o gravidă. Între timp, între cei doi bărbați se leagă o prietenie foarte strînsă, care îi va ajuta mai tîrziu, cînd li se pare că intră în comă.

Nume: Hable con ella
Regie: Pedro Almodóvar
An: 2002
Actori: Rosario Flores, Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling

3 thoughts on “Hable con ella sau Bărbați și/sau femei

    1. Chiar te rog! Descopar prin diverse locuri din ce in ce mai multe productii spaniole, dar nu am timp sa le vad… Asa ca te astept cu recomandari, ca sa merg la sigur!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s