Cidade de Deus sau Praf în ochi

Un oraș al morții, al traficanților de droguri și al spaimei. Un loc unde Rocket, un băiat de 11 ani, încearcă să rămînă în viață și să-și îndeplinească visul de a deveni fotograf. Lumea aceasta interesantă și exotică ne este prezentată (superb) în trei episoade, prin care vom urmări evoluția personajelor (niștebăieți din cartiere braziliene sărace).

Frumusețea filmului constă în unicitatea fiecărui personaj: Li’l Zé este un băiat care face totul pentru putere, pe care va ajunge să o împărtă cu un alt clan de traficanți, Rocket visează cu ochii deschiși la o fată și ignoră mediul în care crește, iar Benny este cel mai bun prieten din lume. Relațiile care se stabilesc între ei vor dirija filmul către partea obscură a Braziliei, un mediu unde legea o face cel care varsă mai mult sînge.

Atipic, dacă ne gîndim la filmele cu mafioți și traficanți, acest film, Cidade de Deus descrie în două ore partea întunecată a unui popor vesel și plin de culoare. Jocurile de imagini ne vor fermeca ochii și ne vor face să-i lăsăm în podea, pentru că regizorii nu s-au ferit deloc de scene dure. Alternanța de planuri și momente, ne ajută să ducem filmul pînă la final, fără să ne îngrozim prea tare, și să ne bucurăm pentru soarta personajului principal. Pentru că aici orice bine trebuie sărbătorit. Poate fi ultimul.

Name: Cidade de Deus
Director: Fernando Meirelles, Kátia Lund
Year: 2002
Novel: Cidade de Deus,  Paulo Lins

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s