Dancer in the Dark sau Aici, în fața ochilor

Un film notabil inspirat din curentul Dogme 95, o producție în care regizorul Lars von Trier exploatează anduranța umană. Cheia acestei pelicule este felul în care o privim și o analizăm: ca pe o bucată de rocă, pe straturi. Astfel ce vedem în primul, cel în care citim scenariul în sine și în care se dezvoltă personajele – o mamă cu probleme de sănătate care muncește pentru a-și salva băiatul, un copil ascultător, timorat și o prietenie care se consumă rapid – este doar un vîrf de iceberg.

Treptat, în al doilea strat descoperim că ceea ce îmbracă mai bine personajele în filmul lui von Trier este dialogul, plin de simboluri și subînțelesuri, care curge lent și nu apare decît atunci cînd este neapărată nevoie. Fiecare frază este bine gîndită, programată să transmită o doză de sentimente, care să pună interlocutorul în mișcare și nu să stimuleze în vreun fel privitorul. Iar tocmai acest lucru ne oferă nouă senzația că asistăm la un joc pe o scenă de teatru, că toată acțiunea se petrece în fața noastră, că totul este atît de real încît putem atinge actorii.

Abia în al treilea strat vedem cum se încearcă învierea personajelor. Prin detalii mărunte personajele devin persoane și ne oferă o vederea panoramică asupra acțiunii, dar în același timp și asupra celorlalti actori. Un exemplu bun este dansul pe care îl mimează actrița din rolul principal, Björk, în timp ce este la muncă și manevrează un utilaj greu, în timp ce pe fundal se aud sunetele ascuțite de metal, deși știm, pentru că așa ne-a spus, că i-ar plăcea să trăiască într-un musical, că adoră muzica și suntele frumoase, dar mai știm și că are acasă un copil pentru care ar lua viața oricui.

Pe scurt, Dancer in the Dark este un film proiectat într-o amplă piesă de teatru, care se joacă aici și acum.

Nume: Dancer in the Dark
Regie: Lars von Trier
An: 2000
Actori: Björk, Catherine Deneuve

One thought on “Dancer in the Dark sau Aici, în fața ochilor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s