El espinazo del diablo sau Fantomele războiului

Pentru că în postarea anterioară l-am omagiat pe Guillermo del Torro nu putea să trec cu vederea acest film al său, care este, după părerea mea, un altfel de film cu fantome. Nu vom regăsi deloc acele episoade în care ne așteptăm ca cineva să iasă din beci sau să apară de după scări ca să ne facă să tresărim. Nu spun că nu este prezent un mic clișeu și în acest film: fantomele bune care vor să ajute și să ofere indicii. Dar ce este cu adevărat frumos și ciudat la acest film este atmosfera. Copii absorbiți de o lume a morții, fascinați peste imaginație de întuneric. Tensiunea este marcată prin (pe lîngă muzica superba) jocuri de lumini, mai rar întîlnit într-un film de acest gen, unde de obicei un personaj merge pînă în mijlocul beznei ca mai apoi să îl auzim țipînd, jocuri de sunete care se suprapun și ce m-a impresionat cel mai mult – locul. Orfelinatul (pentru că aici se petrece acțiunea) care te face să simți umezeală în oase și miros greoi de pămînt amestecat cu mușchi, care te lasă să știi de la început că ascunde ceva necurat.

Frumos este și firul narativ și modul de construcție al poveștii. La început, credem că fantoma vînează tocmai pentru că așa ne spune contextul: un copil aude pe scări o voce care amenință cu moartea, ca mai apoi, în planul imediat să primim indiciul că vocea care spunea “Veți muri cu toții” face trimitere la un alt context, favoritul lui Torro: Războiul. Ca în celălalt film pe care l-am disecat, El laberinto del fauno, planul al doilea este de fapt filmul, în esența sa. Iar regizorul surprinde foarte frumos, pe lîngă povestea ciudată cu fantome, spațiul afectat de Războiul Civil, aduce în prim plan viața copiilor care au fost lăsați în orfelinate, care așteaptă ca tații lor să se întoarcă de pe front și care își creează o lume în care nu pătrund decît ei. Sugestiv, observăm că atunci cînd adulții apar în narațiune își face loc moartea violentă, invidia, ura, iar fantezia copiilor devine realitate.

Pe scurt, Spinarea diavolului este un film menit să lase un gust rău, un film despre istorie, povestit de copii și fantome.

Nume: El espinazo del diablo
Regie: Guillermo del Torro
An: 2001

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s