Turtles can fly sau Atentat la inocență

Un film cu adevărat deosebit, despre un spațiu în care inocența nu a fost niciodată în siguranță. Turtles can fly prezintă viața unor copii, refugiați la granița dintre Turcia și Iraq, victime ale războiului cu americanii, care se întrețin scoțînd mine din pămînt și instalînd antene satelit. În mijlocul întîmplărilor lente se află Agrin, o fată de 13 ani care are grijă de fratele ei mai mic orb și de fratele mai mare, care a rămas fără mîini după un accident.

Imaginile intense creează un plan trist, deprimant, în care o vedem pe fata care încearcă să își îndeplinească cît mai bine rolul de suplinitor de mamă și modul în care Henkov, fratele mai mare, încearcă să țină familia unită asumîndu-și un rol fals de tată, neputincios, care are nevoie de sora sa și care se teme în fiecare zi să nu o piardă. Și astfel, frica lui Henkov ne conduce în planul doi, unde vom descoperi că în această lume în care copiii se nasc maturi există și joacă și normalitate. Băiatul se va pune între relația (în realitate nu există nimic mai mult decît priviri schimbate între doi aproape adolescenți) Agrin și Sattellite, fără să știe că o va pierde oricum pe sora sa.

Un film emoționant, cu imagini sublime care vorbesc mai mult decît o face dialogul din această producție, despre o altă față a copilăriei.

 

Nume: Turtles can fly
Regie: Bahman Ghobadi
An: 2004
Actori: Soran Ebrahim, Avaz Latif, Saddam Hossein Feysal

Leave a comment